GOJNIK, herbata górska - krążenie krwi pod kontrolą
Wielu hodowców gołębi poszukuje naturalnych źródeł minerałów oraz żelaza. Jedną z roślin zawierających duże stężenia minerałów oraz mikro i makro elementów jest pochodzący z Grecji - Olympus Tea, z Turcji Adachaj, a z Angli Sheperd’s Tea, czyli Gojnik, zwany herbatką pasterzy.
Gojnik jest to roślina zaawansowana ewolucyjnie: cztero-kanciasta o liściach położonych naprzeciwlegle. Kwiaty są najczęściej grzbieciste, o skomplikowanej budowie, dostosowanej do zapylania przez konkretne owady. Kwiat tej boskiej rośliny składa się z pięciu, mocno zrośniętych w podwójne wargi, płatków korony. Jeden słupek posiada czasami dwa i więcej pręcików. Gojnik rośnie dziko w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Roślina ta znana jest w Grecji, Albanii, Bułgarii, Macedonii, Turcji i niektórych krajach Afryki. Dziko rosnący gojnik występuje na wysokości powyżej 1000 m n.p.m., gdzie tworzy splątane skupiska liczące średnio kilkanaście krzewów. Surowcem zielarskim gojnika są kwiaty, liście i łodygi, które swoje największe właściwości prozdrowotne osiągają w drugim roku życia. W hodowlach gołębi gojnika należy stosować przez cały rok. Wykazuje właściwości przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Ponadto pozytywnie wpływa na samopoczucie gołębi. Wspomaga koncentrację, siły witalne ptaków, co przekłada się na szybkość ich lotu. Gojnik jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: cynk, sód, magnez, miedź, kobalt. Stanowi także bogate źródło żelaza oraz terpenoid. Terpenoidy mają silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że skutecznie neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wspomagają także rozwój naturalnej masy mięśniowej gołębi.
Ważne znaczenie dla organizmu gołębia podczas lotu oraz innych sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego mają elektrolity, czyli składniki mineralne występujące w organizmie w większych ilościach. Tymi składnikami są: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. W warunkach fizjologicznych nie odbiegają od normy, ponieważ w organizmie istnieje dynamiczna równowaga składników chemicznych, nie tylko organicznych, ale również mineralnych, mimo że składniki te ulegają ustawicznej wymianie. Między innymi utrzymują równowagę osmotyczną, polaryzacji błon biologicznych w czasie pobudzania nerwowego. Ponadto wpływają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i katalizowania reakcji biochemicznych. Podobne znaczenie odgrywają w organizmie mikroelementy, czyli pierwiastki śladowe. Szczególne znaczenie mają te mikroelementy, które wchodzą w skład enzymów. Substancjami zaliczonymi do mikroelementów są: mangan, miedź, cynk i kobalt. Gojnik wspomaga układ krążenia i pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn. Działa pomocniczo w chorobach nerek, zaburzeniach czynności wątroby i chorobach układu oddechowego. Zawiera taniny, olejki eteryczne. Jest też naturalnym przeciwutleniaczem. Gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Mówi się, że poprawia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała, zapobiega przegrzewaniu się organizmu gołębia. Gojnik zawiera znaczne ilości żelaza dzięki czemu pozwala wyrównać poziom tego pierwiastka w ciele oraz działa korzystnie na układ krążenia. Pozwala szybko zwalczyć objawy zmęczenia po lotach. Gojnik należy stosować jako napój wzmacniający w całym cyklu hodowlanym gołębi, zwłaszcza w okresie okołolęgowym, pierzeniu, przy szczepieniach, chorobach, odtłuszczaniu gołębi, wczesną wiosną oraz w trakcie lotów.
Stosowanie: Jedną roślinę - około 1-2 g zalewamy 0,5 l gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Podajemy gołębiom na 1 l wody, 2 -3 razy w tygodniu.
W swojej pracy stawiam na kupowanie ziół najwyższej jakości od najlepszego pośrednika w Polsce. Nie mielę gojnika tak, aby każdy klient widział jego formę i był pewny doskonałej jakości produktu. Również inne zioła używane w moich mieszankach są pełnowartościowymi suszami. Aby utrzymać najwyższe standardy produktów wyrywkowo w ramach HACCP moje zioła są badane w akredytowanym laboratorium pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, a także pod kątem zawartości metali ciężkich i pestycydów. Dwa razy w tygodniu wszystkie pomieszczenia w firmie ozonuję w celu zachowania czystości mikrobiologicznej i sterylności oraz w celu uzyskania środowiska wolnego od nieprzyjemnych zapachów i zagrażających zdrowiu gołębi mikroorganizmów, wirusów, zarodków pleśni, grzybów. Ozonowanie to doskonała ekologiczna i skuteczna metoda na utrzymanie najwyższej jakości mieszanek ziołowych. W zetknięciu z ozonem bakterie, wirusy i ich przetrwalniki ulegają zniszczeniu nie powodując więcej zagrożenia. Roztocza należą do saprofitów, czyli organizmów odżywiających się martwą i złuszczoną materią organiczną. Nawet niewielkie stężenie ozonu powoduje śmierć roztoczy i przeciwdziała ich rozmnażaniu. Potwierdzeniem jakości produktów między innymi są wyniki Mistrzów Polski: Arkadiusza Tomy – gołębie dorosłe kat. "C" - 2015, Grzegorza Lazara – kat. gołębie młode GMP - 2015 oraz Mistrzów: Karola i Kamila Kubickich,
Andrzeja Lizaka, Team Lisowski & Kowalski, Edwarda Pietrusia i wielu innych hodowców zadowolonych ze stosowania produktów mojej firmy.
Autor tekstu:
Krzysztof Pawelec, Puritan Polska, 97-360 Kamieńsk, ul. Szkolna 5, tel. 533 833 338, www.puritan.info.pl
Gojnik - herbata górska lub herbata pasterzy.